4 april, 2017 | Linnea Lundgren

Målet är att ta min första seger

Några insprängda ponnylopp har smygstartat ponnytravsäsongen men på söndag rullar den igång på allvar när Åby och Bergsåker är först ut att arrangera en varsin heldag.

Två kuskar och tränare som laddat rejält över vintern är Vendela Lång från Umåker och Erika Rosén Eriksson med Östersund som hemmabana. De har anmält till Bergsåkers heldag och ser fram emot en rolig sommar.

Vendela Lång körde ifjol sitt första år som kusk och inför årets säsong finns två a-ponnyer i stallet; Nova Espri och nyförvärvet Atlas.
– Det känns jättebra och kul att travsäsongen äntligen kommit igång!

Hur har ponnyerna tränat under vintern?
– Vinterträningen har mestadels bestått av att köra långsamt och länge. För ett par månader sedan började hästarna tränas tuffare för att höja pulsen och för tillfället går de lite mer intervaller varvat med ridträning.

Jag har hört att du är en duktig ryttare. Hur tränar du dig själv?
– Jag har ännu inte startat i något montélopp men planerar för att prova Atlas i monté under sommaren men just nu går faktiskt Nova bäst för sadel hemma, så vi får se vem som kommer ut först. Själv rider jag, förutom hemma, kontinuerligt på ridskola för att bli en så bra och säker ryttare som möjligt.

Vad har du för mål under 2017?
– Mitt mål är att ta en seger, i sulky eller sadel spelar ingen roll.

Erika Rosén Eriksson och H.G.Euphoria gjorde årsdebut i lördags (1/4) på Östersund och sänkte där sitt voltrekord med hela fem sekunder och inkom som tvåa. Tillsammans är de nu ute efter revansch.

– Helgens uppgift ser helt okej ut på pappret. Många gör årsdebut vilket gör dem svårbedömda men det finns gott om motståndare som är bra. Euphoria är en riktig humörhäst och ibland är hon sin egen värsta konkurrent.

Utveckla!
– Hon älskar att tävla vilket ibland gör att hon vill för mycket, och ibland vill hon inte alls vara med istället. Hon både ger och tar helt enkelt. Skratt.

Hur har du lagt upp vinterträningen?
– Den har varit lugn. Euphoria är bara fyra år och jag håller samma upplägg som ifjol, då hon fick tävla sig i form efter en tung men lugn vinter. Min andra häst Lillasyster är behandlad och sätts igång senare under våren.

Vad är årets mål?
– För Lillasyster är det att komma ut till start och börja närma sig sina rekordtider medan jag satsar lite högre med Euphoria. Förhoppningsvis kan vi spräcka drömgränsen på 2-minuter under året och det skulle vara både häftigt och roligt att få vara med i Jämtlands Lilla Pris som går på vår hemmabana Östersund.

– För egen del så är målet att förbereda mig så mycket som möjligt inför nästa år när licenskursen för stor häst börjar. Jag har fått chansen att rida och köra lite redan nu och det är både roligt och sjukt utvecklande.

Vad tycker du om att ponnyerna nu finns med på travsport.se?
– Dels tror jag att det gör mycket för ponnytravet, att inkludera alla på travsport.se gör att ponnytravet blir mer accepterat och dels är det roligt att söka på konkurrenters tidigare resultat.

Avslutningsvis, vad är det bästa med ponnytrav?
– All tid i stallet och när jobbet man lägger ner ger resultat. Plus alla kompisar förstås!

Vi önskar alla ekipage stort lycka till!

Hanna Norring
hanna.norring@travsport.se

”Målsättningen med ST:s kvalitetssäkring är att samtliga travskolor skall hålla samma standard och kvalité.

Travskolorna skall vara ett föredöme i kunskap, säkerhet, hästhållning och i de alldagliga rutinerna.

Umåkers travskola har ett organiserat utbildningsstall och hästarna uppvisades i fint skick.”

Svensk Travsport

Kommande evenemang

There are no upcoming events at this time.